Menu

ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ (2020)

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 1ο: Εργαστήρι Αγιογραφίας

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου σύγχρονοι αγιογράφοι, διακεκριμένοι για τη δημιουργική τους εργασία στον χώρο της εκκλησιαστικής ζωγραφικής, εργάζονται ενώπιον του κοινού και διαλέγονται σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τέχνη των εικόνων σήμερα. Το Εργαστήρι Αγιογραφίας θα λειτουργήσει 10.00-14.00 και 16.00-20.00 την Τετάρτη 6 Μαΐου, την Παρασκευή 8 Μαΐου και το Σάββατο 9 Μαΐου. Οι αγιογράφοι που συμμετέχουν στην παράλληλη αυτή δράση του Συνεδρίου είναι:

π. Σταμάτης Σκλήρης, Ιατρός, Θεολόγος, Ζωγράφος, Αγιογράφος, Αθήνα

Χαράλαμπος Πυλαρινός, Φυσικός, Ζωγράφος, Αγιογράφος, Αθήνα

Χριστίνα Δουληγέρη, Ζωγράφος, Αγιογράφος, Αθήνα

Κωνσταντίνος Λάβδας,Ζωγράφος, Αγιογράφος, Αθήνα

Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής,Ζωγράφος, Αγιογράφος, Δράμα

Δημήτριος Χατζηαποστόλου, Δάσκαλος, Ζωγράφος, Αγιογράφος, Αθήνα

* * *

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 2ο:  «Η ανανέωση της συνοδικότητας: Η μαρτυρία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου»

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, ώρα 10.00-12.00, Αίθουσα Εργαστηρίων, Ισόγειο της Ε.Β.Ε.

π. Ιωάννης Χρυσαυγής, Αρχιδιάκονος του Οικουμενικού Θρόνου, διατελέσας Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης και της Θεολογικής Σχολής του Αγίου Ανδρέα στο Σύδνεϋ, Σύμβουλος του Οικουμενικού Πατριάρχη για περιβαλλοντικά θέματα / «Ακαδημία και Εκκλησία: Αναπροσανατολισμοί της Ορθόδοξης Θεολογίας μετά την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο».

Fr. Nicolas Kazarian, Διευθυντής του Γραφείου Οικουμενικών Σχέσεων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής / «Conciliarity as a multifaceted concept and its consequences for the life of the Church».

Πέτρος Βασιλειάδης, Ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Διευθυντής του Μεταπτυχιακού προγράμματος Orthodox Ecumenical Theology του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος (ΙΗU) / «Οι βιβλικές απαρχές της συνοδικότητας και η επικαιροποίησή της στον 21ο αιώνα».

* * *

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 3ο: «Επί τας πηγάς: Έρευνα, τεκμηρίωση και αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων και πηγών της Ορθόδοξης Θεολογίας»

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, ώρα 12.00-14.00, Αίθουσα Εργαστηρίων, Ισόγειο της Ε.Β.Ε.

Συμεών Πασχαλίδης, Καθηγητής καιΠρόεδρος του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., Διευθυντής του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών / «Οι πατερικές σπουδές στην Ελλάδα και το έργο του Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών για την έρευνα και τεκμηρίωση των πατερικών πηγών».

Ιωάννα Στουφή-Πουλημένου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. / «Τα χριστιανικά μνημεία ως μάρτυρες της Ορθόδοξης Θεολογίας στην Παράδοση της Εκκλησίας και τον σύγχρονο κόσμο».

Δέσποινα Μιχάλαγα, Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. / «Εκκλησιαστικά και κοσμικά αρχειακά τεκμήρια: πηγές της Εκκλησιαστικής Ιστορίας».

* * *

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 4ο: «Διλήμματα βιοτεχνολογίας και βιοηθικής»

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, ώρα 16.00-18.00, Αίθουσα Εργαστηρίων, Ισόγειο της Ε.Β.Ε.

Κωνσταντίνος Β. Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (Ο.Α.Κ.) / «Νέες Τεχνολογίες και Κοινωνική Ηθική».

Βασίλειος Φανάρας, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. / «Επιτεύγματα της Τεχνητής Νοημοσύνης και ηθικά διλήμματα, θεολογική προσέγγιση».

Julija Vidovic, Διδάσκουσα στο Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας του Αγίου Σεργίου, Παρίσι /  «Biotechnology and Bioethics Dilemmas».

* * *

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 5ο: «Θέματα λατρείας και τυπικού στην Ορθόδοξη Εκκλησία»

Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, ώρα 18.00-20.00, Αίθουσα Εργαστηρίων, Ισόγειο της Ε.Β.Ε.

π. Χρυσόστομος Νάσσης,Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. / «Αναζητώντας το “textus receptus” των λειτουργικών βιβλίων. Όραμα και πραγματικότητα».

π. Αντώνιος Πινακούλας, Νομικός, Θεολόγος, Εφημέριος Αγίου Παντελεήμονα Χαλανδρίου / «Η συνέχεια της αναθεώρησης του Τυπικού».

π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος, Θεολόγος, Εφημέριος Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου της Ιεράς Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης / «Η λειτουργική γλώσσα σήμερα - Θέματα και προβλήματα της μετάφρασης του Ευχολογίου».

* * *

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 6ο: «“Μακάριοι οι ειρηνοποιοί”: Κτίζοντας γέφυρες επι-κοινωνίας και ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ των θρησκευτικών κοινοτήτων μέσω της εκπαίδευσης, του διαλόγου και της τοπικής κοινωνίας»

Εργαστήριο του Διορθοδόξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος

Παρασκευή 8 Μαΐου, ώρα 12.00-14.00, Αίθουσα Εργαστηρίων, Ισόγειο της Ε.Β.Ε.

Καλλιόπη Μαυραγκά, Σέργιος Βοΐλας, Χρήστος Νάσιος, Συνεργάτες του Διορθόδοξου Κέντρου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

* * *    

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 7ο: «Η Θεολογία αντιμέτωπη με το οικολογικό, το προσφυγικό και το οικονομικό πρόβλημα»

Παρασκευή 8 Μαΐου 2020, ώρα 16.00-18.00, Αίθουσα Εργαστηρίων, Ισόγειο της Ε.Β.Ε.

Κωνσταντίνος Μπελέζος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. / «Οικονομική Θεωρία και χριστιανικό Ευαγγέλιο: Η κοινοτική πρόταση απέναντι στη φτώχεια, τη μετανάστευση και την κατάρρευση του φυσικού περιβάλλοντος».

Αθηναγόρας (Δικαιάκος), Μητροπολίτης Ιλίου, Επίκουρος Καθηγητής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου / «Πρόσφυγες και ασυνόδευτοι ανήλικες: Ζητήματα εκκλησιαστικής διακονίας».

Διονύσιος Σκλήρης, Διδάσκων στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. / «Η μορφή του πρόσφυγα στην Ορθόδοξη Θεολογία: Ανθρωπολογικές και οικολογικές προεκτάσεις».

* * *

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ 8ο: «Η Θεολογική Εκπαίδευση στην Ορθοδοξία και στον κόσμο σήμερα»

Παρασκευή 8 Μαΐου, ώρα 18.00-20.00, Αίθουσα Εργαστηρίων, Ισόγειο της Ε.Β.Ε.

Μάριος Κουκουνάρας – Λιάγκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. / «Το παρόν και το μέλλον των Θεολογικών σπουδών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση: Μία παιδαγωγική και κοινωνική προσέγγιση».

π. Anton Vrame, Αναπληρωτής Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης / «Theological Education for a Changing American Church».

Νικόλαος Ασπρούλης, Αναπληρωτής Διευθυντής της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου / «Η προστασία του περιβάλλοντος στο επίκεντρο της θεολογικής εκπαίδευσης: Προς μία οικολογική δογματική θεολογία».

* * *